Składniki:
- • 1 kg wołowiny
• 10-20 dag słoniny wieprzowej
• 2 szalotki
• 3 ząbki czosnku
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki
• 2 ½ łyżki cynamonu
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• ½ szkl. suszonych porzeczek
• ½ szkl. orzechów pistacjowych
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso oraz słoninę zemleć w osobno w maszynce do mielenia po czym je połączyć.
Następnie wbić jajko, dodać posiekane szalotki i czosnek, oraz mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, porzeczki i orzechy.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe paszteciki, które smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem ok. 30 min, często obracając.
Po tym czas zdjąć pokrywkę i trzymać na ogniu jeszcze ok. 10-15 minut."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Kasię