Składniki:
- papryka 4 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- przecier pomidorowy 100 ml
- oliwki zielone 10 sztuk
- natka pietruszki posiekana
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- parmezan starty 10 dag
- sól
- pieprz
- oliwa
- makaron 1 opakowanie
Sposób przyrządzenia:
Papryki należy dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.
Pokroić je w kostkę i smażyć na oliwie przez 15 minut do momentu
zmięknięcia. Doprawić je solą oraz pieprzem. Do papryki należy dodać
posiekaną w kosteczkę cebulę i smażyć dalej 10 minut. Czosnek należy
rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia należy
dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić so smaku. Podawać jako sos do makaronu ugotowanego al dente. Sos należy posypać startym parmezanem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos