Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek
- 1 szklanka śmietany
- sól
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte żołądki szczelnie ułożyć w garnku, dodać ziele, liść i pieprz, całość zalać wodą, postawić garnek na najmniejszym ogniu i gotować około 5-6 godzin. Żołądki odcedzić. Na patelni przesmażyć posiekaną obraną cebulę i czosnek, dodać żołądki , pokrojoną bez gniazd nasiennych paprykę. Po 10 minutach smażenia dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut, przyprawić do smaku, wlać śmietanę, wymieszać.