Składniki:
- 1 kilogram pangi
- 2 marchewki
- 2 cebule
- plaster selera
- 1 szklanka octu 10%
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 listków laurowych
- sól, cukier, pieprz do smaku
Do panierowania:
- mąka , i mąka ziemniaczana w równych ilościach, olej
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w 2-3 cm kawałki, oprószyć solą, pieprzem i mąką .Usmażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złocisty kolor, ułożyć w szerokim słoju. Marchew, cebulę, seler, pokroić w cienkie paseczki zalać 3 szklankami wody ,dodać listek laurowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 15 minut. Wlać ocet i gotować jeszcze około 3-4 minuty. Gorącą marynatą zalać rybę , przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Tak przygotowana ryba jest pyszna po kilku dniach. Można podawać z gorącymi ziemniakami.