Składniki:
- 20 dkg wędzonego łososia w plastrach
- 15 dkg filetów śledziowych
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- 3 cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szpinak opłukać, sparzyć, osączyć na papierowym ręczniku. Na foli aluminiowej ułożyć płaty łososia tak by zachodziły jeden na drugi. Rozłożyć na nim szpinak i położyć śledzie. Zawinąć tak jak roladę, szczelnie, ściśle i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie zagotować wino z sokiem z cytryny i dodać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną, dodać masło, doprawić do smaku przyprawami .Roladę wyjąć z lodówki , rozwinąć pokroić na porcje. Udekorować resztą cytryny i koperkiem, polać sosem cytrynowym.