Składniki:
- 4 filety z Pangi
- ½ cytryny
- 1 cebula
- sól, ziołowy pieprz
Sos:
- 1 średni korzeń imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Cebulę i cytrynę obrać, pokroić w plastry, obłożyć rybę. Tak przygotowaną rybę owinąć w folię aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić czosnek i imbir. Po chwili wlać bulion i dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz cukrem, dusić jeszcze 15 minut. Rybę wyjąć na półmisek i polać imbirowym sosem. Podawać z dzikim ryżem.