Składniki:
- 2 kg świeżego łososia
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- sól
- 20 ziaren białego pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- natka pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Łososia umyć, osączyć podzielić na porcje. Przygotować wywar z warzyw, przypraw, kopru. Do rondla z wywarem włożyć rybę ,doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka . Gotową rybę ułożyć na półmisku i przykryć folią aluminiową ,aby nie wystygła. Z musztardy, soli, oliwy za pomocą trzepaczki sporządzić sos ,a następnie dodawać śmietanę, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę posypujemy posiekaną natką pietruszki.