Składniki:
- 5 filetów z pangi
- sok z cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka tartej bułki
- oliwa z masłem do smażenia
- 2 łyżki mleka
- mąka
- sól
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- mielony biały pieprz
Sposób przyrządzania:
Do majonezu dodaj wyciśnięty czosnek ( w ilości wg uznania), sok z cytryny i biały pieprz. Wymieszaj.
Ryby umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przez ten czas przygotuj panierkę. W jednym talerzu rozmąć widelcem jajko z zimnym mlekiem. Na patelni rozgrzej oliwę z kawałkiem masła. Filety osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku, tartej bułce wymieszanej z natką pietruszki. Usmaż na oliwie z masłem na złoty kolor. Możesz podawać z pieczonymi ziemniakami albo frytkami oraz lekką surówką albo zieloną sałatą w sosie winegret. Dodatkowo podaj sos majonezowy.