Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonki ala Osobuco Millanese

Składniki:

    • 2 – 3 małe golonki wieprzowe
    • 5 łyżek oliwy
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka wytrawnego białego wina
    • pokrojone w paski skórka z cytryny i pomarańczy
    • 2 kolorowe papryki
    • 2 pomidory
    • 1 szklanka gorącego wywaru mięsnego
    • 1 cebula
    • 3 ząbek czosnku
    • 3 łyżki mąki
    • 1 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczki pieprzu białego mielonego
    • szczypta suszonego majeranku
    • szczypta gałki muszkatołowej mielonej


    Sposób przyrządzenia:
    Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Porcje mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć golonki na lekki brąz. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 minut. Dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny., oczyszczoną, pokrojoną grubo paprykę. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu, pod koniec duszenia dodać obrane ze skórki, grubo pokrojone pomidory. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu, delikatnie usunąć z golonek kości.. Sos wymieszać z masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *