Składniki:
- 2 – 3 małe golonki wieprzowe
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- pokrojone w paski skórka z cytryny i pomarańczy
- 2 kolorowe papryki
- 2 pomidory
- 1 szklanka gorącego wywaru mięsnego
- 1 cebula
- 3 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki pieprzu białego mielonego
- szczypta suszonego majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
Sposób przyrządzenia:
Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Porcje mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć golonki na lekki brąz. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 minut. Dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny., oczyszczoną, pokrojoną grubo paprykę. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu, pod koniec duszenia dodać obrane ze skórki, grubo pokrojone pomidory. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu, delikatnie usunąć z golonek kości.. Sos wymieszać z masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.