Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Oliwa z bazylią Iwony

Składniki:

  • 1 duży pęczek bazylii
  • 2 małe papryczki pikantne
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ½ litra oliwy z oliwek


 

Sposób przyrządzenia:
Listki bazylii dokładnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przełożyć  do umytego i wyparzonego słoika i zalać oliwą z oliwek, zamknąć i energicznie wymieszać. Odstawić  na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i przelać do następnej wyparzonej butelki, zakręcić, przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Dobrze smakuje z daniami jako dodatek dań śródziemnomorskich.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *