Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dodatkiem

Ocet ostry paprykowy Iwony

Składniki: 12 pikantnych małych papryczek /około 2-3 cm/ 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju ułożyć  papryczkę, zalać octem winnym, zakręcić słój i odstawić w ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Ocet jest naprawdę mocny. Należy stosować go umiarkowanie do potraw mięsnych.

Ocet do owocowych sałatek Iwony

Składniki: ½ kg cukru 1 ½ łyżki cynamonu ½ cytryny szczypta soli 6 goździków 5 średnich listków laurowych 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Cytrynę wyparzyć, obrać w cieniutkie plasterki razem ze skórką. Zagotować ocet, dodać cukier i resztę składników, gotować około 5 minut, ostudzić i przefiltrować. Przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce.…

Ocet miętowy orzeźwiający Iwony

Składniki: 1 szklanka posiekanej mięty pieprzowej 35 dkg cukru 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Miętę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, posiekać i przełożyć do wyparzonego słoja, zasypać cukrem, zamknąć i pozostawić na 25 minut. Ocet winny zagotować i dodać do mięty z cukrem, gotować jeszcze około 5 minut, stale mieszając. Przecedzić, ostudzić, rozlać do…

Ocet z zielonym koperkiem Iwony

Składniki: 8 gałązek kopru z nasionami 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Całe gałązki kopru z kwiatostanem umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, po gałązce włożyć  do butelek 0, 25 litra i zalać octem winnym, odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonej  litrowej butelki, dodać 1 świeżą …

Estragonowy ocet z brandy Iwony

Składniki: Po jednej łyżce świeżych liści estragonu i posiekanego drobno szczypiorku 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki brandy 1 litr octu winnego 1 ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju wymieszać wszystkie składniki, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie, w ciemne miejsce w temp pokojowej. Po tym czasie płyn przefiltrować i…