Składniki:
- ½ szklanki ziół / bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, tymianek, oregano/
- 6-7 ząbków czosnku
- 3 pikantne papryczki
- 1 ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- ½ litra oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Papryczki rozdrobnić, czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Do umytego i wyparzonego słoika włożyć grubo posiekane zioła, zalać oliwą z oliwek, zamknąć i dobrze wymieszać. Odstawić na 3 tygodnie, raz po raz potrząsając . Odstawić na 3 tygodnie w chłodnym miejscu. Następnie przefiltrować, przelać do umytej i wyparzonej butelki , włożyć gałązkę świeżego rozmarynu. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Doskonale smakuje z różnymi gatunkami sałaty.