Składniki:
- 10 dużych pigw
- 1 litr spirytusu
- 15 gorzkich migdałów
- 2 laski cynamonu
- 10 goździków
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce. Pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny. Rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około