Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka kalinowa 1

Składniki:

    • 0,3 l soku z owoców kaliny zwyczajnej
    • 0,3 l wywaru z korzeni kuklika pospolitego (0,2 dag korzeni na 0,3 l wody)
    • 20 dag miód wczesnowiosenny
    • 1 l spirytus 96°  do


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach. Umyj dokładnie świeże owoce kaliny, wyciśnij sok, odstaw na 4 godziny, przefiltruj. Świeże korzenie kuklika pospolitego umyj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 min. Odstaw na 4 godziny, przefiltruj. Sok z kaliny zmieszaj z wywarem z kuklika, rozpuść miód i dodaj spirytus. Codziennie przez 3 dni potrząsaj 2 – 3 razy dziennie. Odstaw na 4 dni, potem przefiltruj, nie ruszając osadu. Rozlej do butelek i przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu przez 1 – 2 lata. Zastosowanie: napoju używa się przy nadciśnieniu, chorobach wątroby, trzustki, zapaleniach górnych dróg oddechowych, nowotworach piersi, nieżycie żołądka, anginach, egzemach. Dawkowanie:

    1 – 3 łyżki 3 – 4 razy na dobę 30 min przed posiłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *