Składniki:
- 2 szklanki owoców kaliny
- ½ l spirytusu 95°
- ½ l wódki 40°
- ½ l miodu
Sposób przyrządzenia:
Owoce kaliny muszą być koniecznie przemrożone, aby pozbawić je goryczki. Owoce wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w ciepłym lecz ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, co 2-3 dni wstrząsać słojem. Następnie zlać nalew, dolać do niego sok z odciśniętych owoców i połączyć z płynnym, surowym miodem. Aby przyśpieszyć rozpuszczenie miodu, nalewkę często wstrząsać. Po całkowitym rozpuszczenia miodu nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Powinna dojrzewać 6 miesięcy. Nalewka ma charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, który z czasem zanika, lekko goryczkowy smak i jasnoczerwone zabarwienie. Owoce kaliny, ze względu na swe przeciwskurczowe działanie mają zastosowanie w ginekologii, jak również w chorobach jelit i okrężnicy.