Składniki: 1 1 kg owoców kaliny szklanka wody miód i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Z umytych owoców wytłoczyć sok, odstawić. Wytłoki zalać szklanką wody, zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni C dodać cukier i miód, mieszać aż się rozpuszczą, przecedzić, połączyć z sokiem, schłodzić.
Tag: owoce kaliny
Nalewki
Nalewka kalinowa 1
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 0,3 l soku z owoców kaliny zwyczajnej 0,3 l wywaru z korzeni kuklika pospolitego (0,2 dag korzeni na 0,3 l wody) 20 dag miód wczesnowiosenny 1 l spirytus 96° do Sposób przyrządzenia: Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach. Umyj dokładnie świeże owoce kaliny, wyciśnij sok, odstaw na 4 godziny, przefiltruj. Świeże korzenie kuklika pospolitego…