Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka bananowa

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/2 szklanka cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1/2 laski wanilii
  • ¾ litra wódki czystej


Sposób przyrządzenia:

Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z rozpuszczonym cukrem, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przelać do słoja i ponownie odstawić zamkniętą przez kilkanaście dni. Po tym czasie jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nabrała smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *