Składniki:
- 1 kg jabłek
- ½ litra czystej wódki
- ½ litra Brendy
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować zbierając powstałą pianę, przestudzić i dodać do słoja z jabłkami i alkoholem. Ponownie zamknąć i odstawić na kolejny miesiąc. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną możemy dodać laski cynamonu i goździki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i odstawić w ciemne miejsce w szczelnie zamkniętych butelkach.