Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka aromatyczna

Składniki:

    • 2/3 l spirytusu
    • ¼ l Brendy lub koniaku
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • 2 szklanki przegotowanej wody
    • 5 gożdzików
    • 5 ziaren kardamonu
    • 1 laska wanilii
    • 2 cm kory cynamonu


    Sposób przyrządzenia:
    Goździki, cynamon, kardamon i rozciętą wzdłuż laskę wanilii zagotować z cukrem i 2 szklankami wody, schłodzić. Przelać do słoja lub gąsiorka, dodać spirytus i Brendy, szczelnie zamknąć. Odstawić na 30 dni. Po tym okresie nalew przefiltrować i przelać do czystych butelek. Odstawić na okres 6 miesięcy aby nalewka dojrzała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *