Składniki:
- mleko 300 ml
- jajka 4 sztuki
- mąka 1,5 szklanki
- cukier 5 łyżek
- truskawki 1/2 kg
- cukier puder
- cukier waniliowy
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Jajka proszę dokładnie rozmieszać z 300 ml mleka, dodać do nich szczyptę
soli, mąkę pszenną należy przesiać przez sito i ukręcić gładkie ciasto
tak, aby miało jednolitą masę. Patelnię należy polać odrobinką oleju i
usmażyć na niej naleśniki. Truskawki proszę przebrać, odszypułkować i
umyć pod bieżącą wodą, następnie je osuszyć i pokroić w cieniutkie
plasterki, po czym ułożyć je na naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć
dwa razy na pół w rożek, posypać je cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos