Składniki:
- masło 25 dag
- cukier 10 dag
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- jajka 6 sztuk
- sól
- mąka 50 dag
- proszek do pieczenia 1/2 opakowania
- śmietana 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- bita śmietana
- owoce
Sposób przyrządzenia:
Masło należy ogrzać do temperatury pokojowej, a następnie zmiksować je z
biały cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Dodawać do masła po kolei
całe jajka, po czym wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie
dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i stopniowo dolewać mleko oraz
śmietanę. Gofrownicę proszę bardzo dobrze wysmarować tłuszczem, nagrzać
ją i piec na niej przygotowane gofry. Na ciepłe gofry należy nakładać
bitą śmietanę i owoce.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos