Składniki:
- ser żółty tarty
- masło
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 20 dkg szynki lub chudego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka masła
Ciasto:
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę, na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w słomkę szynkę, chwilę razem podsmażyć, schłodzić. Jajka obrać, pokroić drobno, wymieszać dokładnie z zawartością patelni. Ewentualnie dodać posiekanej zieleniny, dosmaczać solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce do zapiekania, posypać serem. Zapiekać aż ser się rozpuści. Przed podaniem położyć na każdym gorącym naleśniku odrobinę masła.