Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z szynką, zapiekane

Składniki:

    • ser żółty tarty
    • masło

    Ciasto:

    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 2 jajka
    • sól do smaku

    Farsz:

    • 20 dkg szynki lub chudego boczku
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 ugotowane na twardo jajka
    • 1 łyżka masła


    Sposób przyrządzenia:
    Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę, na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w słomkę szynkę, chwilę razem podsmażyć, schłodzić. Jajka obrać, pokroić drobno, wymieszać dokładnie z zawartością patelni. Ewentualnie dodać posiekanej zieleniny, dosmaczać solą i pieprzem.
    Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce do zapiekania, posypać serem. Zapiekać aż ser się rozpuści. Przed podaniem położyć na każdym gorącym naleśniku odrobinę masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *