Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk po cygańsku

 

Składniki:

    • 4 kotlety z piersi indyka
    • 2 cebule
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 posiekane łyżki koperku
    • 4 średnie pomidory
    • 1/4 szklanki wina białego
    • oliwa
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Do przygotowania tej potrawy niezbędnie jest naczynie kamionkowe lub metalowe o grubych ściankach. Mięso umyć osuszyć. Każdą porcję lekko rozbić młotkiem do mięsa, przyprawić „na ostro” Na patelni rozgrzać oliwę, mocno rozgrzać i obrumienić na niej mięso. Cebulę obrać, pokroić grubo. Na dno naczynia wlać oliwę z patelni, wsypać cebulę, ułożyć mięso, zieleninę i przekrojone na połowę pomidory. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C wstawić garnek z mięsem i piec 10 minut, podlać winem, przykryć i dusić jeszcze 25 minut. Podawać z bagietką. Danie to można przygotować w plenerze obsypując garnek żarem z ogniska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *