Składniki:
- 50 dkg mięsa z indyka
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki koniaku
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w grube pół plastry. Jabłko podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić każdą ćwiartkę na połowę. W rondlu rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, podlać wodą i dusić na małym ogniu aż mięso zacznie mięknąć . Dodać jabłko i koniak, dusić jeszcze razem 15 do 20 minut. Przed podaniem obsypać zieleniną.
1 comment for “Gulasz z indyka z jabłkami”