Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z bananami

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Farsz:

  • banany
  • cukier puder
  • masło

Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć cukrem pudrem. Na patelni rozgrzać masło, położyć na nim połówki bananów, lekko podsmażyć na małym ogniu
Tak przygotowany banany układać na każdy naleśnik, i zwinąc w trójkąty. Udekorować listkami zieleniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *