Naleśniki:
- 1 mała pomarańcza
- 15 dag. mąki
- 3 jajka
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 150 g. masła
- 1.5 szklanki mleka
- margaryna do smażenia
Nadzienie:
- 5 dymek
- 25 dag. pieczarek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 dag. filetów z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 200 g. śmietany 22%
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomarańczę dobrze umyć. Skórkę zetrzeć a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkami skórką pomarańczową solą i pół łyżeczki tymianku.Mieszając dodać roztopione masło i mleko aż powstanie płynne ale gęste gładkie ciasto. Dymkę umyć i pokroić w cienkie plasterki, pieczarki obrać i również pokroić w drobne plasterki po czym skropić sokiem z cytryny. Filety pokroić w wąskie pasma i usmażyć na patelni w łyżce oleju przyprawić. Osobno usmażyć pieczarki i cebulkę później wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz śmietaną i gotować 10 minut. Wszystko jeszcze doprawić do smaku. Usmażyć naleśniki posmarować nadzieniem i zawinąć. Podawać posypane tymiankiem.
1 comment for “Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami”