Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik cytrynowy

Ciasto:

  • 25 dag. mąki
  • 125 g. masła
  • szczypta soli
  • 40 g. cukru (3 łyżki)
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 75 dag. serka homogenizowanego
  • 250 g. śmietany 22%
  • 10 dag. cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 50 g. mąki ziemniaczanej

Spsób wykonania:
Mąkę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Zetrzeć skórkę, owoce przekroić na pół i wycisnąć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki a następnie włożyć do formy i uformować rant wysokości 3 cm. Jajka rozbić oddzielając żółtka cukier oraz cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.Mąkę ziemniaczaną przesiać do masy i lekko wymieszać . Masę nałożyć na spód ciasta. Sernik piec 50-60 minut. Podawać z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *