Ciasto:
- 25 dag. mąki
- 125 g. masła
- szczypta soli
- 40 g. cukru (3 łyżki)
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 75 dag. serka homogenizowanego
- 250 g. śmietany 22%
- 10 dag. cukru (niecałe pół szklanki)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 50 g. mąki ziemniaczanej
Spsób wykonania:
Mąkę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Zetrzeć skórkę, owoce przekroić na pół i wycisnąć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki a następnie włożyć do formy i uformować rant wysokości 3 cm. Jajka rozbić oddzielając żółtka cukier oraz cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.Mąkę ziemniaczaną przesiać do masy i lekko wymieszać . Masę nałożyć na spód ciasta. Sernik piec 50-60 minut. Podawać z bitą śmietaną.