Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewane bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 pomidory
  • 30 dag. mielonej wołowiny
  • 5 dag. startego sera owczego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oregano lub tymianek

Sposób przyrządzenia:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć część miąższu, posolić i odstawić na 20 minut, aż puszczą sok. Paprykę, cebulę i pomidory drobno pokroić . Wydrążony miąższ bakłażanów posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso i cebulę. Dodać paprykę, pomidory i miąższ z bakłażanów. Farsz przyprawić czosnkiem, solą ,pieprzem i ziołami. Dusić na małym ogniu 10 minut. Farszem napełnić bakłażany, ułożyć je na tackach i grillować ok. 30 minut. Kilka minut przed końcem grillowania posypać startym owczym serem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *