Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 pomidory
- 30 dag. mielonej wołowiny
- 5 dag. startego sera owczego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- oregano lub tymianek
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć część miąższu, posolić i odstawić na 20 minut, aż puszczą sok. Paprykę, cebulę i pomidory drobno pokroić . Wydrążony miąższ bakłażanów posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso i cebulę. Dodać paprykę, pomidory i miąższ z bakłażanów. Farsz przyprawić czosnkiem, solą ,pieprzem i ziołami. Dusić na małym ogniu 10 minut. Farszem napełnić bakłażany, ułożyć je na tackach i grillować ok. 30 minut. Kilka minut przed końcem grillowania posypać startym owczym serem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.