Składniki:
Sposób wykonania:
- Cebule obrać i odciąć część korzeniową po czym blanszować je w lekko osolonej wodzie około 10 minut.
Po tym czasie wydrążyć wnętrza cebul, które posiekać i wrzucić na patelnie z 1 łyżką rozgrzanego masła, przesmażyć.
Na osobnej patelni na reszcie masła zeszklić posiekane szalotki po czym wrzucić grzyby.
Trzymać na ogniu do momentu, aż sok wypuszczony przez grzyby wypruje, wówczas wlać wino i ponownie gotować do odparowania płynu.
Następnie dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Masę grzybową połączyć z podsmażoną cebulą i naplenić powstałym farszem wydrążone cebule.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać je bulionem i przykryć naczynie folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godzin.
W połowie zdjąć folie aby cebulki ładnie się zarumieniły.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Dominika Piega