Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morszczuk z cebulowym sosem

Składniki:

  • 2 morszczuki
  • 5 cebul
  • kilka gwiazdek anyżku
  • ½ szkl. słodkiej sherry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej sojowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryby pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz anyżkiem i skropić sosem sojowym oraz sherry.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    W miedzy czasie cebulę pokrojona na plasterki podsmażyć an rozgrzanym oleju po czym doprawić ją reszta sosu sojowego oraz cukrem i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie powstały sos rozcieńczyć odrobiną ciepłej wody i przetrzeć przez sito.
    Natomiast rybę odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.
    Przed podaniem polać cebulowym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *