Składniki:
- 2 morszczuki
- 5 cebul
- kilka gwiazdek anyżku
- ½ szkl. słodkiej sherry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej sojowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ryby pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz anyżkiem i skropić sosem sojowym oraz sherry.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
W miedzy czasie cebulę pokrojona na plasterki podsmażyć an rozgrzanym oleju po czym doprawić ją reszta sosu sojowego oraz cukrem i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie powstały sos rozcieńczyć odrobiną ciepłej wody i przetrzeć przez sito.
Natomiast rybę odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.
Przed podaniem polać cebulowym sosem.