Składniki:
- ½ szkl. bułki tartej
- ¼ szkl. mleka
- 35 dag mielonej wołowiny
- 1 jajko
- ½ szkl. startego sera pecorino
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta suszonych płatków czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- ¼ szkl. oliwy z oliwek
- gotowy sos pomidorowy
Sposób wykonania:
Do mięsa mielonego dodać namoczoną w mleku bułkę, starty ser, posiekany czosnek, natkę pietruszki, płatki papryki oraz jajko.
Całość dokładnie wyrobić, doprawiając do smaku solą ora pieprzem.
Następnie z powstałej masy formować małe pulpety, które obrumienić na rozgrzanej oliwie, wówczas przełożyć pulpety do rondelka i zalać je sosem pomidorowym.
Trzymać na ogniu ok. 30 minut.