Podaję prosty i pyszny przepis na duszone mięso w warzywach. W ten sposób można przygotować praktycznie każdy rodzaj mięsa i rybę. Polecam mięso z udek kurczaka i cielęcinę. Na 4 osoby potrzebujemy 60 dag mięsa oczyszczonego z błon, ścięgien i skóry. Porcjujemy na kawałki wielkości około 5 dag. Jedną włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki julienne lub ścieramy na tarce jarzynowej. Doskonała do tego jest włoszczyzna mrożona Hortexu, która jest już ślicznie poszatkowana. Mięso nacieramy solą, obtaczamy w mące krupczatce, nadmiar mąki strzepujemy. Obsmażamy kawałki mięsa na klarowanym maśle. Przekładamy do garnka, dodajemy poszatkowane warzywa, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. Podajemy ze świeżą bagietką, kaszą jęczmienną albo z białym ryżem. Wskazówki: twarde gatunki mięsa udusić do miękkości przed dodaniem jarzyn z dodatkiem kawałka pora. Do jarzynki wkrajamy tylko białe części pora. Zielone liście wyjmujemy po uduszeniu. Szczerze polecam do duszenia używać szybkowaru, czas gotowania skraca się do 20 minut!