Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pascha Wielkanocna

Składniki:
1 kg twarogu
5 żółtek
200 g masła
250ml śmietanki 30%
250g cukru pudru
100g rodzynków
100g słodkich migdałów
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
50g daktyli
50g fig
1/2 laski wanilii
wiśnie z konfitury, winogrona i kandyzowane owoce do przybrania.

Sposób przyrządzenia:
Wanilię zetrzeć na drobnej tarce. Migdały sparzyć i obrać, rodzynki umyć i osączyć. Migdały, rodzynki, daktyle, figi, skórki pomarańczowe i cytrynowe posiekać. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, wanilią i dodać śmietankę. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstawić do garnka z wrzącą wodą i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać zmiękczone masło, twaróg i posiekane bakalie. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy z otworami (w kształcie doniczki), przycisnąć ciężarkiem odstawić pod formą talerzyk i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy paschę przybrać osączonymi wiśniami, anżeliką i kandyzowanymi owocami. Zamiast 5 żółtek można dać 3 całe jajka. Paschę można robić na co dzień bez bakalii. Rodzynki, migdały i kandyzowane skórki dodawano kiedyś jedynie do paschy wielkanocnej. Tradycyjną paschę przygotowywano w specjalnej drewnianej skrzyneczce z nawierconymi owocami, przez które ściekała serwatka. Jako dodatek podawano drożdżowe bułeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *