Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Po studencku, coś z niczego, pycha!!!

Potrawa powstała spontanicznie jako studencki obiad, czyli wykorzystałam to, co było wówczas pod ręką;)Przypadkiem wyszła jednak pyyyszniutka wyżerka, dlatego zamieszczam przepis i polecam gorąco!! (porcja na ok.2-3 osoby zależy jak głodne ;))

Składniki:

  • ok.1,5 torebki ryżu (po 100g)
  • puszka pomidorów w kawałkach (400g)
  • 4 ogórki kiszone (tyloma dysponowałam, ale więcej też może być)
  • 1,5 cebuli (średniej wielkości)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 sosy sałatkowe Knorr (1włoski,1koperkowo-ziołowy)
  • 6 łyżek oleju
  • 6 zimnej przegotowanej wody (do zrobienia sosów)
  • 3 plasterki żółtego sera (może być więcej wedle uznania)
  • przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie, kucharek/vegeta, 1 cebulka w mini kosteczce Knorr, pietruszka(ja dałam suszoną) – świerzy szczypiorek do dekoracji


Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy jak podano na opakowaniu. W tym czasie do miski wrzucamy pomidory z puszki. Ogórki,1 cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów. Dodajemy także przyprawy (sól, pokaźna szczypta pieprzu, po 2-3 duże szczypty ostrej papryki i ziół prowansalskich, oprócz tego kostka cebulki knorr i minimum 2 łyżki suszonej pietruszki).Mieszamy i odstawiamy. Plastry sera żółtego kroimy wzdłuż a potem na niewielkie kwadraciki. W jednym kubku przygotowujemy obydwa sosy sałatkowe (tak jak podano na opakowaniu).Pozostałą połowę cebuli kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Zalewamy przygotowanymi sosami i przysmażamy ok.5 min. Po tym czasie na patelnię wrzucamy nasz sos pomidorowy, dodajemy szczyptę kucharka/vegety i mieszamy wszystko razem. Mieszamy cały czas (żeby się nie przypaliło)aż sos będzie dobrze gorący i dodajemy pokrojony ser. Mieszamy dalej aż ser się rozpuści, wtedy całość widocznie zgęstnieje. Dodajemy nasz ugotowany wcześniej ryż. Teraz całość mieszamy aż się zgryzie. W zależności od gustu można zdjąć z ognia kiedy będzie mniej lub bardziej gęste. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
GOTOWE. SMACZNEGO….NA PEWNO BĘDZIE WIĘC NA ZDROWIE!!
PS. Myślę, że można byłoby udoskonalić jeszcze ten przepis, dodając mięso(np.piersi z kurczaka). pozdrawiam Asia Głuskowska w razie pytań proszę pisać [email protected]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *