Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Po studencku, coś z niczego, pycha!!!

Potrawa powstała spontanicznie jako studencki obiad, czyli wykorzystałam to, co było wówczas pod ręką;)Przypadkiem wyszła jednak pyyyszniutka wyżerka, dlatego zamieszczam przepis i polecam gorąco!! (porcja na ok.2-3 osoby zależy jak głodne ;))

Składniki:

  • ok.1,5 torebki ryżu (po 100g)
  • puszka pomidorów w kawałkach (400g)
  • 4 ogórki kiszone (tyloma dysponowałam, ale więcej też może być)
  • 1,5 cebuli (średniej wielkości)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 sosy sałatkowe Knorr (1włoski,1koperkowo-ziołowy)
  • 6 łyżek oleju
  • 6 zimnej przegotowanej wody (do zrobienia sosów)
  • 3 plasterki żółtego sera (może być więcej wedle uznania)
  • przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie, kucharek/vegeta, 1 cebulka w mini kosteczce Knorr, pietruszka(ja dałam suszoną) – świerzy szczypiorek do dekoracji


Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy jak podano na opakowaniu. W tym czasie do miski wrzucamy pomidory z puszki. Ogórki,1 cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów. Dodajemy także przyprawy (sól, pokaźna szczypta pieprzu, po 2-3 duże szczypty ostrej papryki i ziół prowansalskich, oprócz tego kostka cebulki knorr i minimum 2 łyżki suszonej pietruszki).Mieszamy i odstawiamy. Plastry sera żółtego kroimy wzdłuż a potem na niewielkie kwadraciki. W jednym kubku przygotowujemy obydwa sosy sałatkowe (tak jak podano na opakowaniu).Pozostałą połowę cebuli kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Zalewamy przygotowanymi sosami i przysmażamy ok.5 min. Po tym czasie na patelnię wrzucamy nasz sos pomidorowy, dodajemy szczyptę kucharka/vegety i mieszamy wszystko razem. Mieszamy cały czas (żeby się nie przypaliło)aż sos będzie dobrze gorący i dodajemy pokrojony ser. Mieszamy dalej aż ser się rozpuści, wtedy całość widocznie zgęstnieje. Dodajemy nasz ugotowany wcześniej ryż. Teraz całość mieszamy aż się zgryzie. W zależności od gustu można zdjąć z ognia kiedy będzie mniej lub bardziej gęste. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
GOTOWE. SMACZNEGO….NA PEWNO BĘDZIE WIĘC NA ZDROWIE!!
PS. Myślę, że można byłoby udoskonalić jeszcze ten przepis, dodając mięso(np.piersi z kurczaka). pozdrawiam Asia Głuskowska w razie pytań proszę pisać brov@interia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *