Składniki:
- 60 dkg mieszanego mięsa mielonego
- 40 dkg utartego sera żółtego
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka majonezu
- 2 jajka
- 1 duży ugotowany ziemniak
- marynowane i kiszone jarzyny wg uznania
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem i 1 jajkiem. Mielone mięso przyprawić, dodać jajko. Ziemniaka i jarzyny pokroić w kostkę. Odpowiednio dużą brytfannę posmarować oliwą i wysypać tartą bułką. Na dnie brytfanny ułożyć warstwę z mielonego mięsa, na nim rozłożyć ziemniaka i jarzyny, zalać całość śmietaną z dodatkami i jako ostatnią warstwę posypać tarty ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i przyrumieni.