Składniki:
- 25 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 40 dkg świeżych grzybów
- oliwa i masło
- sól, pieprz
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu drobiowego
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać dokładnie zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone w kostkę mięso, obrumienić, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby, dusić aż mięso zmięknie, a powstały sos odparuje, przyprawić. Bulion wymieszać z mąką i serem, doprawić jeśli zajdzie taka konieczność. Kokilki do zapiekania wysmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę makaronu, następnie mięsem z grzybami i ponownie warstwę makaronu, zalać bulionem z dodatkami. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.