Składniki:
- 2 kg schabu z kością
- 70 dkg kapusty białej
- 70 dkg kapusty kiszonej
- 1 jabłko
- 30 dkg cebuli
- 25 dkg masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem. Ostrym nożem wzdłuż całego schabu zrobić w środku otwór, czynność tą wykonywać uważnie aby nie przeciąć powłoki. Kapustę kiszoną wypłukać, zalać wodą i ugotować (nie rozgotować) Kapustę białą cienko pokroić, posolić, po 15 minutach odcisnąć sok, zalać wodą, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podobnie jabłko. W rondlu rozgrzać połowę masła, zeszklić na nim cebulkę, dodać jabłko i dusić razem kilka minut, dodać kapustę białą i kiszoną, dokładnie wymieszać, przyprawić, a gdy si1)ę schłodzi dodać jajka i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym farszem szczelnie wypełnić otwór wykonany w mięsie zamykając go wykałaczkami. Tak przygotowany schab ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć wiórkami masła, piec w piekarniku przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C obracając mięso i polewając często powstałym sosem. Przed podaniem pokroić na plastry.