Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa
- 4 cykorie
- 4 plastry gotowanej szynki
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 10 dag startego żółtego sera
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Cykorie przekroić wzdłuż na pół, usunąć zdrewniałe liście po czym gotować cykorie na parze około 15 minut.
Po tym czasie podzielić je jeszcze na pół i oprószyć przyprawą do mięsa.
Następnie śmietanę wymieszać razem z mąka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia, wówczas doprawić do smaku gałką muszkatołową.
Między polówkami cykorii włożyć mięso mielone i całość owinąć plasterkami szynki.
Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.
Wierzch posypać jeszcze startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.