Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone z cykorią

Składniki:

  • 25 dag mielonego mięsa
  • 4 cykorie
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • gałka muszkatołowa
     

Sposób wykonania:

  1. Cykorie przekroić wzdłuż na pół, usunąć zdrewniałe liście po czym gotować cykorie na parze około 15 minut.
    Po tym czasie podzielić je jeszcze na pół i oprószyć przyprawą do mięsa.
    Następnie śmietanę wymieszać razem z mąka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia, wówczas doprawić do smaku gałką muszkatołową.
    Między polówkami cykorii włożyć mięso mielone i całość owinąć plasterkami szynki.
    Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.
    Wierzch posypać jeszcze startym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *