Składniki:
• 600 g mielonego mięsa wieprzowo-cielęcego
• 1 mała cebula
• łyżka masła
• kajzerka
• ćwierć szkl. białego wytrawnego wina
• łyżeczka ostrej musztardy
• 3 surowe jajka
• 4 łyżki posiekanych listków lubczyku
• 1 łyżka posiekanych listków majeranku
• 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
• sól
• pierz
• mąka
• olej
Sposób wykonania:
Cebule posiekać po czym zeszklić na maśle, wówczas dodać ją do mięsa, razem z bułką namoczoną w winie, posiekanymi ziołami, musztardą, solą, pieprzem oraz jajkami.
Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować kotleciki, które obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Ewa S