Składniki:
- 25 dkg maślaków
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 ziemniaków średniej wielkości
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając przez 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do smażących się grzybów, dusić razem kolejne 10 minut. Dodać przyprawy i śmietanę, wymieszać. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę lub w plastry. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich rozłożyć przygotowane grzyby. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ziemniaki zmiękną. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gosię Sedrycką