Składniki:
- 1 kg filetów ze szczupaka
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- 4 plasterki cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Plastry cebuli zalać zimną wodą, odstawić na 60 minut, odcedzić, osuszyć. Filety pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Mąkę wymieszać z curry. Filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące z curry. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony, wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przygotować marynatę miksując olej z octem ryżowym. W salaterce układać warstwami smażoną rybę i cebulę. Całość zalać marynatą. Udekorować plasterkami cytryny, przykryć folią i na około 24 godziny odstawić do lodówki.