Składniki:
- 50 dkg filetów ze szczupaka
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzy
Sos:
- 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 drobno posiekana szalotka
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- szczypta pieprzu Cayenne
- szczypta mielonego kminku
Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać. Najpraktyczniej zrobić to miksując płynne składniki i przyprawy, a następnie dodać zieleninę i wymieszać łyżką. Sos odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Filety zrosić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 10 minut. Rybę ostrożnie wyłożyć na tależe, polać sosem i podawać. Jako dodatek podać kuskus lub ryż i warzywa z wody.