Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże w sosie cytrynowo czosnkowym

Składniki:

  • 50 dkg małży
  • ½ kostki masła
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
     

Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło dodać czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym umieścić małże, polać przygotowanym sosem.Dodać pokrojone pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 5 minut. Energicznie wymieszać. Małże, których muszle się nie rozwarły odrzucić i podawać.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Patrycję Pankowską
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *