Składniki:
- ½ kg makaronu
- 25 dag słoniny
- 1 cebula
- ¼ włoskiej kapusty
- 1 szkl bulionu warzywnego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanych ziół
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w kostkę i stopić ją na rozgrzanej patelni.
Wówczas udusić na niej posiekaną cebulę.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę i przesmażyć.
Zalać kapustę bulionem i trzymać na ogniu około 15-20 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oliwy z oliwek.
Odcedzony makaron przełożyć do kapusty i doprawić do pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Całość jeszcze smażyć kilka minut.
Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami i startym parmezanem.