Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurze udka duszone w śmietanie

Składniki:

  • 4 kurze udka
  • 2 łyżki masła
  • kilka cebulek szalotek
  • 1 op śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • ¾ szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Udka natrzeć solą i sokiem z cytryny po czym obsmażyć je na rozgrzanym maśle.
Wówczas wrzucić całe cebulki i wlać bulion.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Następnie śmietanę wymieszać z żółtkiem oraz mąką i przelać do udek.
Chwilę dusić jeszcze razem po czym doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki i skórką z cytryny.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *