Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 1/2 kg mielonego lub pokrojonego w kostkę mięsa
- 30 dkg pieczarek
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- 1 torebka sosu do spagetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg żółtego potartego sera
- sól, pieprz i odrobinę przyprawy do mięsa mielonego
Sposób przyrządzenia:
Mięso wyłożyć na patelnię i podsmażać na wolnym ogniu ( nie trzeba wtedy dodawać dodatkowego tłuszczu) dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Na koniec dodajemy sól, pieprz , przyprawę do mięsa mielonego i czosnek. Tak przygotowanym farszem wypełnić makaron, układamy go w naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia ciast. Śmietanę mieszamy z sosem do spaghetti i potartym serem, polewamy makaron i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Jeżeli naczynie lub forma są małe układamy makaron warstwowo pamiętając aby każdą warstwę polać sosem.