Składniki:
- 4 kawałki filetów łososia
- 1 ugotowany burak
- 1 szalotka
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- ½ szkl. bulionu
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka startego chrzanu
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
- Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać buraczka startego na tarce.
Razem wymieszać i trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę oraz bulion.
Gotujemy jeszcze aż sos stanie się gesty.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Następnie łososia oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny po czym obsmażyć około 3 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Po tym czasie zestawić z ognia pod przykryciem na 4 minuty.Następnie pokroić go na mniejsze kawałki.
Po tym czasie ułożyć na talerzu i polać sosem.