Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś duszony w porach

Składniki:

  • 1 kg łososia
  • ½ kg porów/ białe części/
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 łyżki masła
  • sól, biały pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Łososia podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Pory oczyścić, przeciąć wzdłuż, umyć i pokroić w półkrążki. 1 ½ łyżki masła stopić w rondlu, wrzucić pory, dusić około 5 minut, włożyć  kawałki  łososia, obłożyć wiórkami masła które pozostało i plasterkami cytryny, wlać  wino, dusić na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut. Doskonałe danie z ryżem uprażonym na sypko.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *