Składniki:
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 2 ogórki
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- szklanka gęstego jogurtu
- ½ szklanki orzechów włoskich
- sól, cukier, pieprz do smaku
- ½ pęczka koperku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Orzechy wyłuskać, sparzyć i utłuc. Ogórki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Jogurt, olej, ocet, orzechy i cebulę, wymieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Koperek opłukać, osączyć na papierowym ręczniku i posiekać, dodać do sosu. Ogórki i ziemniaki warstwami ułożyć w salaterce, polać sosem, ozdobić gałązkami koperku.