Składniki:
- 15 dkg poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 jabłko obrane i pokrojone w plasterki
- 1 banan pokrojony w plasterki
- obrany, podzielony na cząstki pomarańcz
- puszka ananasów
- sok z cytryny
- 3 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Zagotować 2 litry wody, wlać ocet, wrzucić kapustę, gotować 4 minuty, odcedzić. Ananasy wyjąć z puszki pokroić w kostkę. Pomarańcze, banany, ananasy i kapustę włożyć do salaterki. Sok z cytryny zmieszać z olejem, 3 łyżkami zalewy ananasowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać owoce i kapustę, delikatnie wymieszać i odstawić na ½ godziny.